Waar moet je op letten bij de aankoop van een auto laadkabel?

We zitten op dit moment midden in de transitie van auto rijden op fossiele brandstof naar elektrisch rijden. Naast milieu en fiscale voordelen is het rijcomfort van een elektrische ook nog eens stukken beter. Daarbij is een elektrische auto in onderhoud goedkoper. Kortom er zijn genoeg redenen om elektrische te gaan rijden.

Als je eenmaal een elektrische auto in gebruik hebt, dan kom je er al snel achter wanneer en waar je de auto wilt opladen. In veel gevallen voldoet de bijgeleverde standaard laadkabel niet aan de wensen. De laadkabel is te kort, te lang, alleen te gebruiken op een stopcontact of juist alleen op een (openbare) laadpaal. Het is dus vaak handig om een additionele auto laadkabel te kopen.

Type 1 of Type 2 laadkabel

Allereerst is het van belang om te weten welk type aansluiting jouw auto heeft: een type 1 of type 2 mennekes aansluiting. De Europese standaard is sinds kort Type 2, maar er zijn nog een aantal automerken en bepaalde automodellen die een type 1 aansluiting hebben. Laadkabels voor Ford hebben bijvoorbeeld een Type 1 (auto kant) naar Type 2 (laadpunt kant) aansluiting.

De aansluiting aan de laadpaal/laadstation kant is altijd Type 2 ofwel Mennekes. Om het simpel te houden: Kies bij een auto met een type 2 aansluiting voor een type 2 laadkabel, en bij een auto met een type 1 aansluiting een type 1 laadkabel.

Laadkabel lengte

De benodigde lengte van een laadkabel is in iedere situatie anders. Maak je gebruik van veel verschillende laadpunten? Dan is het makkelijker om voor een wat langere laadkabel te kiezen. Als je daarentegen vaak op dezelfde plek(ken) je auto laadt, dan is het makkelijker om gewoon de benodigde lengte te bestellen.

Vermogen laadkabel

Het is aan te raden altijd een laadkabel te kopen die minimaal het maximale laadvermogen van je auto aankan. Hiermee voorkom je dat de laadsnelheid wordt beperkt door de laadkabel.

Kwaliteit

De kwaliteit van een laadkabel is sterk afhankelijk van hoe de stekkers zijn gemonteerd: aangeschroefd of aangegoten. Een laadkabel met aangegoten stekker is nog beter water en vuil resistent in vergelijking met een stekker die aangeschroefd is.

Post Author: admin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *